Egentrening med styrketrening – Innledning

Innledning

Styrketrening er fysisk trening med formål om å utvikle en muskels eller muskelgruppes evne til å utvikle kraft ved at de trekkes sammen. Størrelsen på kraften en muskel klarer å utvikle avhenger av flere faktorer som muskelens størrelse og samarbeidet mellom muskelen og nervesystemet (nervemuskulær styring). I tillegg avhenger styrken av muskelens utslagslengde og fibertype, tilstrekkelig tilgang på energi og psyken. For å måle sin egen styrke kan man se på sin maksimale styrke, som er når noe er så tungt at en kun klarer en repetisjon. Videre kan en forbedre styrke gjennom styrketrening ved de ulike formene for muskelarbeid; dynamisk-, statisk- og utholdende styrke.

Dynamisk styrke er en arbeidsform som baserer seg på at en muskelgruppe trekker seg sammen, skaper en kroppslig bevegelse eller blir strukket. Derfor innebærer denne formen for muskelarbeid alle kroppslige bevegelser. Et eksempel på dynamisk styrke er bicepscurl med manualer. Bevegelsen i albueleddet korter da muskelens lengde, slik at man har utført konsentrisk arbeid gjennom dynamisk styrke.

Statisk styrke handler om at musklene arbeider uten å skape bevegelse. Musklene ”holder” uten at leddene beveger seg, og vi får da statisk styrke. Muskelkraften blir like stor som motstanden. Eksempler på statisk styrke i styrketrening er ”planken”. Her bruker vi tyngdekraften som motstand slik at vi må bruke muskelkraft for å holde oss oppe. Likevel skal det nevnes at for mye statisk arbeid i dagliglivet ikke er ønsket, som følger av at for mye av det kan forårsake blodstopp i muskulaturen, altså at blodtilførselen til muskelen blir hindret.

Utholdende styrketrening er en bevegelse som er tas i bruk om en ønsker å forbedre utholdenheten til muskulaturen, og ikke nødvendigvis styrken. Dette gir helsemessige resultater som økt oksygenopptak, som kan øke velvære og formen din. For å trene denne formen for styrke tar man i bruk mange repetisjoner av gangen med lav vekt. Bevegelsen skal være så lett at man kan holde den statisk i over 15 sekunder og belastningen ved utholdende dynamisk styrke bør være liten.

Styrketrening er positivt for kroppen og kan ikke bare gi en velproporsjonert kropp, men også flere helsefordeler. De største fordelene er økt styrke på skjelettet, muskler og ledd. Dette forebygger blant annet belastningsskader og beinskjørhet. Videre styrker også de ulike formene for styrketrening hjerte og lunger, samt reduksjon av symptomer på flere kroniske sykdommer, deriblant ryggsmerter, fedme, hjerte- og karsykdommer, og diabetes.

Leave a comment